S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.
  •   +421 907 956 512
  •   info@doplnkyvbyte.sk

Stolovanie v reštaurácii

14.06.2023

Stolovanie v reštaurácii

Chystáte sa na večeru do reštaurácie a máte obavy, aby nedošlo k nejakému spoločenskému trapasu? Nemajte obavy, stačí si zapamätať pár dôležitých zásad.

 

jedlo

 

 

Pri príchode k stolu si najskôr sadá hostiteľ alebo prítomné dámy. Ak je vašim susedom žena, pomôžte jej so stoličkou.


Stolovanie začína prípitkom, pohárik vždy držte za stopku, pohľady sa stretávajú. Priťukávame si iba v prípade, ak sa jedná o víno, či sekt. Ak pijete pivo alebo iný nápoj, pohár len pozdvihnite.

 

Po usadení si položíme do lona látkový obrúsok, papierový ostáva na stole.tanier

Príbor, ktorý je najďalej od taniera, používate ako prvý. Ten, ktorý je naopak najbližšie k tanieru, použijeme ako posledný. 

Nikdy neodkladajte príbor inam, než na tanier. Tým, akým spôsobom položíte vidličku s nožom, komunikujete s obsluhou. Ak chcete jedlo len na chvíľku prerušiť, položte príbor tak, aby sa nôž s vidličkou špičkami dotýkali.

Ak ešte nemáte dosť a chceli by ste pridať, prekrížte príbory uprostred taniera. V prípade, ak ste už dojedli, odložte príbor naprieč na pravú stranu.


Pri jedle môžete rozprávať, ale nie s plnými ústami. Zvoľte si ale tému, ktorá nie je nikomu nepríjemná.

Zostal vám medzi zubami zvyšok jedla? Kvôli zubnej hygiene sa presuňte so špáradlom na toaletu. Nie je vhodné pýšiť sa pred spoločnosťou zaseknutým kúskom mäsa.


Platím! Po dobrom jedle, pití a skvelej zábave príde na rad platenie. Platenie je väčšinou pánska starosť. Vo väčšine reštaurácií je účet predkladaný v doskách, v niektorých podnikoch sa hosť môže rozhodnúť, či platiť v hotovosti alebo platobnou kartou. Nemali by sme zabúdať na sprepitné. Býva to finančný obnos, ktorým vyjadrujeme svoju vďaku obsluhujúcemu čašníkovi. Takmer všade na svete sa dáva rovnako ako u nás zhruba 10% z celkovej sumy.

 

 

Pri stole  sedíme vzpriamene, nehrbíme sa, nepredkláňame hlavu nad tanier. Ženy sedia len v prvej tretine stoličky a neopierajú sa operadla. Nohy pod stolom sa neprekladajú, ale sú uložené vedľa seba. Ženy dávajú nohy úplne k sebe, muži mierne od seba. Lakte držíme pri tele. Je veľmi spoločensky neslušné udierať lakťami susedov pri stole. Lakte sa nedotýkajú hrany stola, ruky s príborom sú nad stolom. Medzi chodmi sa ruky môžu opierať o stôl v rozmedzí medzi lakťom a zápästím, ale lakte na stôl nepatria.Ruky by nemali byť ani na kolenách. Stále by ich malo byť vidieť. Gestikulujeme mierne a nikdy nie s príborom.

  

Nie je  to nič zložité, musíte si len zapamätať, čo kedy robiť, a na čo Vám čo slúži... Každé spoločenské pravidlo má svoj praktický ( a často aj historický) dôvod. Tak s chuťou do toho…

 

 


Rubriky blogu

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZTZiNj