Hovorí sa, že jeme aj očami, čiže nestačí len uvariť dobré jedlo, ale aby bol zážitok zo stolovania dokonalý, musíme jedlo aj správne naservírovať. K príjemnému domácemu stolovaniu patrí vhodný a pekný nábytok, obrusy a prestieranie, výzdoba, ale v v každom prípade aj vhodný jedálenský servis. Jedálenské servisy zásadným spôsobom ovplyvňujú nielen, ako bude jedlo na tanieroch a misiach vyzerať, ale svojim tvarom, štýlom, vzorom či materiálom určujú použitie pre rôzne príležitosti. Najpoužívanejšie a tým aj najdôležitejšie sú taniere – plytké, hlboké i dezertné.
Tvar a dekor tanierov
Čo sa týka tvaru tanierov, „klasikou“ sú samozrejme taniere okrúhle, hlboké na polievku a mierne prehĺbené pre hlavný chod a dezert. Ale samozrejme v ponuke obchodov sú taniere i jedálenské sady rôznych tvarov od oválnych po štvorhranné. Pri plytkých tanieroch, či už pre hlavný chod alebo dezert, v súčasnosti sú obľúbené taniere s rovným, prípadne len mierne prehĺbeným dnom, aby bolo možné na ne lepšie rozmiestniť zeleninovú oblohu či iné rozmanité súčasti pokrmu.
Pri vzore na servise prevažuje jednoduchosť a jemné, či naopak kontrastné farby, avšak v zásade platí, že čím väčšia odlišnosť farby vzoru od samotného podkladu, tým jednoduchší by mal byť samotný vzor.
Jedálenský servis pre každý deň aj slávnostné stolovanie
Pri výbere jedálenskej súpravy by sme mali brať do úvahy tiež celkovú atmosféru, farebnosť a ladenie kuchyne alebo jedálne.
V modernej kuchyni vyberáme zostavy štýlové, a to tvarom i farbou, s jednoduchým vzorom, alebo bez vzoru. Podľa Vášho vkusu si dnes môžete vybrať zo širokej ponuky tvarov: hranaté, oválne obdlžníkové, či aj úplne nezvyčajné tvary, ale dnes je aj v modernej kuchyni opäť v „kurze“ okrúhly prípadne oválny tvar tanierov a mís. Použitie porcelánu po babičke by v modernom interiéri pôsobilo zvláštne, hoci pre majiteľa má určite osobný význam. Starožitný porcelán by ste preto v moderne zariadenej kuchyni mali používať len pri veľmi slávnostných príležitostiach.
Ak máte kuchyňu alebo jedáleň zariadenú starožitným štýlom, kvalitný starožitný porcelán s precízne vypracovanými detailami či s reliéfom, je pre takýto interiér ako stvorený a nemusíme ho používať len pri veľmi slávnostných príležitostiach, ale aj pre bežné spoločné stolovanie, keď sa zíde pri stole celá rodina. V našich končinách je najobľúbenejší porcelán českých výrobcov, ktorý svojou tradíciou a kvalitou zodpovedá aj prvotriednemu francúzskemu, anglickému alebo nemeckému porcelánu.
Dôležitý je tiež počet kusov v súprave. Na denné stolovanie dvojice stačia štyri z každého dielu súpravy, na rodinné stolovanie šesť, ak mávame veľa hostí, máme počet kusov podľa obvyklého počtu hostí. Vždy by sme mali mať v súprave o niečo viac kusov ako potrebujeme, pretože časom sa môže nejaký kus rozbiť. Ak máme radi pestrosť, kúpime zostavu z kusov rovnakého štýlu, ale rozmanitých farieb, oživia príjemne stôl. Doma by sme mali mať minimálne dve jedálenské súpravy– drahšiu pre slávnostné príležitosti a lacnejšiu pre bežné stolovanie.
Samozrejme môžeme kupovať súpravy aj podľa používania – pre dospelých a pre deti, kompótovú či koláčovú súpravu, obedový servis a podobne. Kompletný jedálenský servis obvykle obsahuje taniere, polievkovú misu s pokrievkou alebo bez nej, oválnu misu, tácku, kompótovú misu, omáčnik a soľničku. Pri drahších a kvalitnejších servisoch je väčšinou možné k nemu zakúpiť i rovnakú kávovú alebo čajovú súpravu - čiže šálky s podšálkou, kanvicu, konvičku na mlieko a cukorničku.
Z akého materiálu sú jedálenské súpravy
Absolútnou klasikou čo sa týka materiálu je porcelán – luxusný i lacnejší, avšak pri jeho výbere na akúkoľvek príležitosť by sme mali vždy dbať na kvalitu a v danej kategórii súprav vyberať to najlepšie. U nás je to porcelán českých výrobcov, najvyšší štandard a kvalitu si drží karlovarský porcelán .
Tradičné a stále obľúbené sú okrúhle a bacuľaté tvary s kvetinovým vzorom, pri moderných súpravách to môžu byť geometrické tvary s jednoduchým dekorom. Kupovať by sme nemali lacné napodobeniny, pri ktorých nemáme záruku kvality a odolnosti, a často ani zdravotnej bezchybnosti.
Vedľa porcelánu má pri stolovaní svoje miesto i keramika s pestrou ponukou farieb i vzorov. Vždy ale vyberáme len takú, pri ktorej máme záruku trvanlivosti a zdravotnej bezchybnosti, pri výrobe musia byť použité bezolovnaté glazúry, olovo môže poškodiť naše zdravie. Súčasne musí byť glazúra neporušená, v opačnom prípade by sme riad nemali používať.
K menej častým materiálom patrí tvrdené sklo, ktoré odoláva zmenám teplôt a je i mechanicky odolnejšie ako bežné sklo.
Veľmi zaujímavo môžu pri špecifických príležitostiach pôsobiť i drevené riady. Tie obvykle pozostávajú z plytkých väčších a menších tanierov,alebo servírovacích dosiek s obvodovou drážkou, súpravu môžu dopĺňať šalátové misy a sady malých misiek, súčasťou bývajú naberačky a varešky. To však patrí už skôr do okrajového sortimentu, rovnako ako riady z tepaného plechu a podobne.